Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z kaszą gryczaną"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24405
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24405
Składniki
Przygotuj nadzienie do pierogów: kaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. Jajka ugotuj na twardo. Przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek i posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Wymieszaj go z kaszą oraz jajkami. Domieszaj natkę oraz suszony majeranek. Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wsyp do niego szczyptę soli. Wbij jajko i zagnieć ciasto, powoli dolewając wodę. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, podziel je na porcje. Rozwałkuj na cienkie placki Powycinaj z nich krążki. Na każdy nałóż farsz. Mocno zlep brzegi.
Pierogi gotuj w posolonym wrzątku (w sumie ok. 20 minut). Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na rozgrzanym maśle. Polej pierogi.Źródło: Naj