Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z mięsem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Wołowinę oczyść, zalej wrzątkiem, gotuj do miękkości ok. 40 minut. Pod koniec gotowania włóż do garnka obraną, opłukaną starannie włoszczyznę. Gotuj razem jeszcze ok. 20 minut.
Przestudzone mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jedną cebulę obierz, pokrój. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Usmaż cebulę na złoto. Następnie wymieszaj ze zmielonym w maszynce mięsem oraz warzywami. Powstały farsz dopraw solą i pieprzem.
Z mąki, 2 całych jajek, 2 łyżek oleju oraz szczypty soli starannie zagnieć elastyczne, gładkie ciasto na pierogi. Rozwałkuj je partiami na cienkie placki. Szklanką wykrawaj kółka.
Na każde kółko nałóż porcję farszu, starannie zlep brzegi formując pierogi. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 4-5 min. od wypłynięcia. Drugą cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Przesmaż na rozgrzanym smalcu. Polej pierogi, ozdób szczypiorkiem.
czas ok. 70 min; porcja – 420 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety