Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso pieczone jest idealne na farsz do pierogów. Ma wyjątkowy smak.
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5018
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 114
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5018
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 114
Składniki
Umyte, osuszone mięso nacieramy olejem rzepakowym i oprószamy delikatnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, solą. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość grube piórka i układamy wokół mięsa. Czosnek dodajemy w ząbkach. Przykrywamy mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy i przepuszczamy mięso, cebule, czosnek przez maszynkę do mielenia. Dodajemy kilka łyżek powstałego w czasie pieczenia sosu, sól do smaku i pieprz młotkowany z kolendrą. Mieszamy. Farsz powinien łatwo nabierać się na widelec. Nie powinien się rozsypywać. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju mleka, wody zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod ściereczką na 15 min. Dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na placek i wykrawamy krążki. Na krążkach układamy farsz i zalepiamy. Wkładamy partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotujemy do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na półmisek. Podajemy z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką, albo ze skwarkami. Smacznego.