Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pierogi to smak mojego dzieciństwa i hit dawnych lat. Po wielu latach zrobiłam je domownikom i starszemu synowi bardzo smakowały. Reszta nie mogła się przełamać. A szkoda, bo są pyszne. Reszta jadła ruskie.
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 197
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 183
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 197
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 183
Składniki
Płucka oczyścić z ewentualnych grubych części (żył) i umieścić w misce z wodą. Moczyć zmieniając kilka razy wodę (zimną). Następnie przełożyć je do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. W trakcie gotowania płucka posolić. Wyjąć je łyżką cedzakową i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano. Płucka zmielić w maszynce do mięsa, dodać przestudzoną cebulę, jajka o przyprawy i wymieszać farsz.
Do miski wlać wodę, wsypać krupczatkę, wlać olej i wymieszać składniki (ja używam widelca), następnie wyrobić elastyczne ciasto. Wałkować porcje ciasta, wycinać kółka i nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi i kłaść na ściereczce. Zagotować wodę w garnku, posolić i dodać 3 łyżki oleju. Wkładać pierogi partiami i gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować delikatnie łyżką cedzakową. Podawać z ulubioną surówką i okradą lub bez okrasy. Pierogi pysznie smakują też odsmażane na rumiano.