Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi ze śliwkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8121
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 179
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 399
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8121
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 179
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 399
Składniki
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, odrobinę zostawiamy na boku (przyda się do podsypywania podczas wałkowania).
Robimy dołek, w który wlewamy gorącą wodę i delikatnie mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Takie zaparzone ciasto jest najlepsze na pierogi.
Gdy woda z mąką zmieni się na stolnicy w „klajster”, robimy w nim dołek, w który wsypujmy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Zaczynamy wyrabianie ciasta rękami.
Powinno być wolne, bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, na środku każdego umieszczamy śliwkę, po czym sklejamy brzegi pieroga.
Jeżeli ciasto słabo się klei, smarujemy brzegi wodą. Sklejone pierogi gotujemy, aż wypłyną, a potem jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy na chwilę do zimnej wody, potem odcedzamy na sicie.
Czas przygotowania: 50 minut 210 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień