Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksperymentowałem z kształtem pierogów, ponieważ śliwka (szczególnie mrożona) nie daje się łatwo zamknąć w cieście. Próbowałem robić pierogi w firmie sakiewek, klasyczne z siekaną śliwką, małe, duże itp. Wydaje mi się, że w końcu znalazłem złoty środek.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1022
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11997
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1022
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11997
Składniki
Do mąki dodaję gorącą wodę i olej oraz szczyptę soli. Zagniatam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na kilka minut wkładam je do woreczka foliowego, żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkowuję na cienkie placki i szklanką (chodzi o wielkość otworu) wycinam krążki. Na taki placek kładę dwie lub trzy połówki śliwki i przykrywam drugim plackiem. Zaklejam dookoła robiąc okrągłe pierogi.
Tuż przed zamknięciem pieroga, przez pozostawioną szczelinę, wsypuję ¼ łyżeczki cukru i dopiero kończę pieróg. Do niektórych pierogów dodaję szczyptę cynamonu, ale nie jest to regułą.
Do gotującej się wody wrzucam po kilka sztuk i po wypłynięciu na wierzch gotuję jeszcze około 5 minut.
Podaję polane jogurtem naturalnym (śmietaną) i ewentualnie posypane cukrem.