Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki gotowane na parze z nadzieniem z soczewicy
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4975
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 35
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 54
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4975
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 35
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 54
Składniki
Mąkę i sól wsypać do miski. Stopniowo dodawać wodę, mieszając ciasto. Dodać olej i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować farsz. W garnku rozgrzać oliwę, cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać imbir, słodką paprykę i curry. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę, wsypać soczewicę, wymieszać, a po chwili dodać szklankę wody i sos sojowy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować całość, aż soczewica zmięknie (w razie potrzeby podlewając wodą, jeśli soczewica wchłonie wcześniej cały płyn).
Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na kwadrat na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić je na małe kwadraciki o boku około 6 cm. Na środek każdego kawałka ciasta kłaść łyżeczkę farszu i zawinąć boki ciasta do środka. Pierożki gotować na parze około 7 minut.