Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki szpinakowe z jajkiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5805
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 132
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 298
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5805
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 132
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 298
Składniki
Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów
Ciasto: 15 dag mąki, 10 g drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc. , 12 dag margaryny. Farsz: 25 dag mrożonego szpinaku, 12 dag serka ricotta lub śmietankowego twarożku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jajko, oliwa
Świeże drożdże dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj margarynę, drożdże ze śmietaną i łyżeczkę soli, posiekaj, a następnie zag- nieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Każde jeszcze delikatnie cieniej rozwałkuj.
Farsz: szpinak podsmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, podduś. Zdejmij z ognia, wymieszaj z serkiem ricotta, przypraw do smaku. Na połowie krążków na środku ciasta ułóż porcję farszu. Przykryj pozostałymi krążkami, brzegi dokładnie sklej (ew. nożem wytnij delikatny wzorek).
Pierożki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temp. 190°C aż się zrumienią.Źródło: Chwila dla Ciebie