Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierożki z salsą"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 50
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 275
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 50
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 275
Składniki
Mąkę przesiej do misy i wymieszaj z połową łyżeczki soli. Stopniowo dolewaj rozpuszczone i lekko schłodzone masło. Pod koniec dodaj 100 ml letniej wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Owiń je folią spożywczą i wstaw na minimum pół godziny do lodówki, by się schłodziło.
Papryki oczyść, posiekaj. Poszatkuj cebulę i 2 obrane ząbki czosnku. Warzywa przesmaż na 2 łyżkach oleju. Przełóż do miski. Wymieszaj z ricottą, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
Ciasto rozwałkuj na cienki płat. Szklanką wykrój 16 kółeczek. Rozłóż farsz. Zlep ciasto, formując pierogi. Krawędzie lekko dociśnij widelcem.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Partiami wrzucaj pierożki. Smaż na rumiano. Groszek ugotuj, zmiksuj z chili, 100 ml oleju i natką. Dopraw solą. Podaj do pierożków.
Dip serowy
Pokrusz 15 dag sera typu feta. Dodaj 2 łyżki ulubionych ziół, ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny, 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki oliwy. Zmiksuj, dip dopraw solą oraz pieprzem. Podaj do pierożków.Źródło: Świat kobiety