Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z burakami"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 88
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1709
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1584
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 88
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1709
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1584
Składniki
1. Ponacinaj w poprzek skórę kaczki. W nacięcia wetrzyj mieszankę ziół. Przełóż kawałki kaczki na patelnię, skórą do dołu, smaż 4 minuty. Następnie odwróć piersi i smaż jeszcze minutę. Wstaw brytfannę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C, piecz przynajmniej 30 minut.
Włóż do garnka starte buraki, dodaj anyż, ocet winny i cukier. Gotuj 5 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
Wyłóż gotowe buraki na talerz, połóż na nich kawałki pokrojonej kaczki. Danie posyp startą skórką z pomarańczy. Podawaj z rukolą, ewentualnie z inną sałatą.
Jak to zrobić?
Aby kaczka nabrała aromatu. Najlepiej, gdy natartą solą i majerankiem zostawisz w lodówce na całą noc. Przed pieczeniem filety pouciskaj palcami, by mięso było bardziej soczyste.Źródło: Olivia