Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z gruszką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 234
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 165
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 234
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 165
Składniki
Piersi kaczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem skórę lekko natnij w kratkę (rób to ostrożnie, aby nie naciąć mięsa). Piersi natrzyj z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, włóż mięso (skórą do dołu). Smaż na dużym ogniu ok. 5 min. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3 min.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, piecz 6-8 minut w temperaturze 190° C.
Przygotuj sos. Umyte porzeczki wrzuć na teflonową patelnię, podgrzewaj 2-3 min. Następnie rozgnieć widelcem, dodaj wino oraz miód. Duś tak długo, aż sos zgęstnieje. Gdyby był za kwaśny, dopraw do smaku cukrem.
Gruszki umyj i obierz ze skórki. Do rondelka wlej wino, dodaj cukier, goździki, cynamon oraz skórkę otartą z cytryny. Gdy całość zacznie wrzeć, włóż gruszki. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 20-25 minut. W poło- wie czasu gotowania obróć gruszki na drugą stronę.
Upieczone mięso pokrój w plastry. Podawaj z gruszką oraz sosem porzeczkowym.
60 minut Porcja: 680 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie