Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kurczaka ze szpinakiem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Piersi kurczaka op łucz starannie, osusz, a następnie natrzyj solą i obtocz w ziarnach kolorowego pieprzu. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
W tym czasie przebierz liście szpinaku. Opłucz je, osącz na sicie, a potem posiekaj na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
Wrzuć obraną i drobno poszatkowaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szybko przesmaż. Zdejmij patelnię z ognia, odstaw.
Na osobnej patelni rozgrzej olej. Wrzuć piersi, przesmaż na złoto. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj masło. Piecz 15-20 min w 180 st. Przełóż do miski, przykryj na 10 min.
Tłuszcz ze smażenia kurczaka połącz z sosem z pieczenia, zagrzej. Dodaj bulion i koncentrat. Zagrzej, dopraw solą. Patelnię z cebulą ustaw na ogniu. Wrzuć szpinak. Oprósz solą. Smaż 5 minut. Piersi pokrój w plastry. Podawaj z sosem i szpinakiem.Źródło: Świat kobiety