Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie danie w stylu kuchni azjatyckiej
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6222
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 145
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 314
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6222
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 145
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 314
Składniki
Pierś z kaczki pozbawiamy skóry i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy 2 łyżki sosu ciemnego sojowego i zostawiamy na pół godziny.
Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy w słupki, bądź po prostu na większe kawałki
Na dużej patelni, bądź w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju (u mnie zwykły rzepakowy) i smażymy mięso z kaczki na dużym ogniu, po paru minutach mięso wyciągamy.
Dolewamy oleju i wrzucamy posiekany czosnek, imbir i chili, smażymy krótko i następnie dorzucamy marchewkę (jest najtwardsza) smażymy parę minut i dorzucamy resztę warzyw, w międzyczasie gotujemy makaron chow main (jeden z dwóch dużych płatów w opakowaniu)
Robimy sos: 100ml wody, 3-5 łyżek sosu sojowego jasnego, 2-4 ciemnego (zależy jak mocno chcemy słone), na tym etapie dodaję też pieprz, kilka łyżeczek cukru trzcinowego, sok z połówki pomarańczy i połówki limonki, dodałem też trochę białego wytrawnego wina. Na koniec dodajemy łyżkę skrobi bądź mąki i dobrze mieszamy
Do podsmażonych już warzyw dodajemy mięso, potem ugotowany makaron, mieszamy i wlewamy nasz sos, cała potrawa powinna pod wpływem temperatury fajnie się zagęścić i wytworzyć smakowity sos. I gotowe! Podawać gorące, posypać cebulą dymką, kolendrą i papryczką chili dla dekoracji :)