Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pietruszkowy makaron stracci z surową rybą, kaparami i rukolą"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1061
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11101
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1061
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11101
Składniki
(dla 3 osób) Czas przygotowania: 45 minut + godzina. Czas gotowania: 10 minut.
Przygotuj makaron stracci (z wł. szmatki, skrawki). Blanszuj natkę we wrzątku 10 sekund, odsącz, opłucz w zimnej wodzie. Odciśnij jej nadmiar, by jak najlepiej wysuszyć natkę. Zmiksuj ją z jajkami, mąką i szczyptą soli. Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją na blat posypany mąką i zagnieć ciasto o gładkiej konsystencji. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na godzinę.
W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z czosnkiem. Duś 4–6 minut, pilnując, by czosnek się nie przypalił. Odwiń ciasto z folii i podziel na cztery części. Trzy porcje ciasta okryj lnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Czwartą oprósz mąką, rozwałkuj (cienko, ok. 2 mm) w maszynce do makaronu na najszerszym ustawieniu. Zrób tak ze wszystkimi porcjami ciasta. Pokrój je w romby i wyłóż na blachę oprószoną mąką. Wrzucaj makaron do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj 2–3 minuty al dente. Odcedź, nie płucz.
Wymieszaj go z czosnkową oliwą, rybą, kaparami, skórką, sokiem z cytryny i octem. Posyp rukolą i natką. Jeszcze raz wymieszaj, podawaj na ciepło.
100 ml oliwy, 300 g brokułów, podzielonych na maleńkie różyczki, 6 filetów anchois, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, drobno starta skórka i sok z cytryny, pół łyżeczki suszonych płatków chilli, 400 g makaronu orecchiette (z wł. uszka), 40 g drobno startego parmezanu, dodatkowo 2 łyżki do podania, sól, pieprz do smakuŹródło: Twój Styl