Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne bitki wieprzowe"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 21
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 21
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2677
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1121
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 21
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 21
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2677
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1121
Składniki
Oczyść polędwicę i pokrój na osiem grubych plastrów jednakowej wielkości. Lekko ubij je dłonią.
Cebulę obierz i pokrój drobno. Papryczkę chili pokrój w kawałeczki (żeby danie nie było za ostre, możesz usunąć wcześniej część pestek).
Czosnek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z pozostałymi pokrojonymi warzywami włóż do misy. Dodaj keczup (lub przetarte pomidory), sos Worcester (możesz go ewentualnie zastąpić octem balsamicznym), musztardę, sól i cukier. Całość zalej piwem i wymieszaj.
Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż mięso i odstaw do marynowania do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podczas marynowania obróć mięso kilkakrotnie.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim przygotowane bitki po 4 minuty z każdej strony. Następnie dodaj do patelni resztę marynaty i podduś przez chwilę z mięsem.
Podawaj na przykład ze smażonymi ziemniakami.
Do duszenia nadają się najlepiej:
- z wołowiny: karkówka, udziec, łopatka, szponder,
- z wieprzowiny – żeberka, szynka, schab, boczek,
- z kurczaka – pierś i udka.Źródło: Tele Tydzień