Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 193
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 193
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Składniki
Na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulkę z szynką lub wędzonym boczkiem. Gdy cebulka lekko się zeszkli, a wędlina zbrązowieje, dorzucamy pieczarki i dusimy do momentu, aż grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy różyczki brokułów, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy.
Do garnka lub wysokiej miski wbijamy jajka, lekko solimy i energicznie ubijamy trzepaczką.
Na patelni rozpuszczamy trochę masła. Wlewamy trzecią część masy jajecznej. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważamy je drewnianą łopatką i przechylamy patelnię, aby płynna masa spłynęła pod spód.
Kiedy masa się zetnie, omlet przewracamy i króciutko dosmażamy z drugiej strony. W ten sposób smażymy cztery omlety. Na środek każdego wykładamy farsz, omlety składamy na pół i zsuwamy na talerze.
Rada: W sezonie użyjmy świeżych grzybów, np. kurek.Źródło: Rewia