Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i soczyste ćwiartki kurczaka pieczone w zalewie jogurtowej z harissą. Prosty przepis na lekko pikantnego i soczystego kurczaka - danie jednogarnkowe z piekarnika:) Samo przygotowanie mięsa zajmuje 15 min. ale oczekiwanie na upieczenie niestety trochę dłużej:(
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 142
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 142
Składniki
Ćwiartki z kurczaka myjemy i osuszamy. Jogurt naturalny mieszamy z harissą. Każdą ćwiartkę z każdej strony smarujemy marynatą jogurtową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Nadmiar marynaty wlewamy na wierzch mięsa. Ćwiartki kurczaka najlepiej ułożyć w szerokim naczyniu w jednej warstwie. Jeśli ułożymy kawałki mięsa na sobie to mięso spod spodu będzie bardziej ugotowane niż upieczone. Natomiast to z wierzchu będzie pięknie zapieczone i zrumienione. Ale oczywiście co kto lubi:) Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 godz.
Po tym czasie przykryte naczynie z kurczakiem wstawiamy do piekarnika i włączamy go na 190 stopni C. Od momentu gdy piekarnik osiągnie w/w temperaturę pieczemy kurczaka 80 min. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 min. - do zrumienienia. Najlepiej smakuje na gorąco ale w wersji zimnej jest równie smaczny:)