Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantny placek z pieczarkami"
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 559
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 744
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 559
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 744
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim posiekane warzywa. Wsyp ryż i mieszając, smaż ok. 2 min. Zalej go gorącym bulionem i gotuj, aż ryż wchłonie płyn i zrobi się miękki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Podsmaż na nim oczyszczone, pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę pociętą w paseczki. Podlej odrobiną wody. Duś 5 min, przypraw. Ostudź, wymieszaj z połową sera.
Pistacje posiekaj, połącz z nat ką. W misce wymieszaj ostudzony ryż z jajkami, pozostałym startym serem, orzechami oraz natką. Masę przypraw. Tortownicę natłuść, wysyp bułką. Rozsmaruj pieczarki z papryką. Posyp połową wędliny.
Wyłóż masę ryżową i resztę wędliny. Wierzch wygładź łyżką, posmaruj śmietaną. Chili oczyść z pestek, potnij w cieniutkie paseczki albo posiekaj. Oczyść i pokrój w talarki por. Warzywa rozłóż na wierzchu placka. Piecz 30 min w 200 st.
Placek ryżowy możesz podać na ciepło albo na zimno. Najlepszym dodatkiem do dania jest pikantny sos pomidorowy doprawiony czosnkiem.Źródło: Tina