Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie robi się go z jagnięciny. To jest spacyfikowana wersja tego tureckiego dania.
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 66
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 85
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 66
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 85
Składniki
Szafran zalewamy 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, przykrywamy i na chwilę odstawiamy. Piersi umyć, pokroić w paseczki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić w rondlu - doprawić solą i pieprzem. Dodać ryż i smażyć 1-2 min, wlać szafran i gorący bulion, przyprawić pieprzem i gałką. Gotować przez 15-20 min. Wsypać rodzynki i sparzone, i obrane ze skórki pomidory. Na patelni przesmażyć kurczaka z pokrojonym, lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać orzechy, wymieszać. Dekorować szałwią, ewentualnie natką pietruszki.