Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwie jednogarnkowe danie! Pilaw to tradycyjne wschodnie danie z dodatkiem mięsa, warzyw u mnie z pęczakiem, koniecznie na ostro!
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Składniki
Mięso, u mnie łopatka jagnięca, pokroiłam w gruba kostkę i obsypałam przyprawami. Można użyć wieprzowiny lub wołowiny. Przy wołowinie czas pieczenia się wydłuży.
W garnku 5 litrowym, który nadaje się również do zapiekania, z nieprzywierająca powłoką, usmażyłam na smalcu posiekaną cebulę i marchew pokrojoną grubo. Można wszystko podsmażyć na patelni i potem wrzucać do naczynia do zapiekania.
Potem dodałam mięso i posiekany czosnek i chili i wszystko obsmażyłam. Miałam mrożoną cukinię wiec dodałam ją pod koniec. Do garnka wlałam dwa litry wody, zagotowałam, przykryłam i wstawiłam do piekarnika w 175 stopniach w sumie na półtorej godziny. Kaszę można dodać od razu ale wodę bardziej jędrną.
Pilaw po godzinie będzie tak wyglądał. Teraz łyżką można zdjąć nadmiar tłuszczu.
Na pół godziny przed końcem pieczenia dodałam kaszę do garnka i wszystko zamieszałam. Po upieczeniu, naczynie można jeszcze zostawić aby kasza spokojnie doszła. Całość można też zrobić na palniku bez zapiekania.
Danie solę na talerzu tylko po wierzchu, sól jest bardziej wyczuwalna i używa się jej o wiele mniej. Dodana mieszanka przypraw też naturalnie ogranicza chęć solenia. Smacznego :)