Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piwne steki wołowe"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Opłukane mięso ugnieć palcami, ale nie rozbijaj. Ponacinaj z dwóch stron w dość gęstą kratkę. Do miski wlej olej, sos sojowy oraz dodaj musztardę.
Cytrynę sparz, wyszoruj i otrzyj ze skórki. Przekrój na pół i wyciśnij sok. Sok oraz skórkę z cytryny połącz ze składnikami marynaty, wymieszaj z czerwonym pieprzem (nie miel go ani nie tłucz).
Do tak przygotowanej marynaty na koniec wlej ciemne piwo. Całość dopraw do smaku solą oraz, ewentualnie, szczyptą cukru. Steki włóż do miski z marynatą, odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piecz na grillu po 5-8 minut z każdej strony.
czas ok. 30 min; porcja – 340 kcal, cena 5,20 złŹródło: Świat kobiety