Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 198
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 198
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski , w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże i sól.
Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie , można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani do naczynia , w którym jest wyrabiane.
Po około 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę , przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25 minut , w zależności od ułożonych na cieście produktów , w temp. 220 stopni.