Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pizza calzone"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
Drożdże, 1/4 szklanki ciepłej wody, szczyptę soli i cukru oraz łyżeczkę mąki wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Obie mąki przesiej, dodaj drożdże i oliwę, zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz: czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory z zalewą, podsmaż. Dodaj połowę orzechów i przyprawy, wymieszaj.
Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj okrągłe placki, przekrój na pół. Na środku rozsmaruj farsz, posyp serem, złóż na pół, dociśnij brzegi.
Pizze posmaruj mlekiem, posyp resztą orzechów i ziołami prowansalskimi. Piecz 25 min w 180°C.
<strong>Czas przygotowania 70 min., ilość porcji 4, cena za porcję 2 zł.
Przepis przysłała Jolanta Główka z Chorzowa.