Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Drożdże pokruszyć do miski średniej wielkości. Wodę podgrzać, ale nie zagotowywać. Powinna być ciepła, lecz nie gorąca. Zalać nią drożdże i wymieszać. Gdy będą połączone dodać 2-3 mąki i ponownie zamieszać, po czym przykryć miskę ścierką, pozostawiając ją w ciepłym miejscu na 10 minut.
W osobnej, większej misce wymieszać resztę mąki z solą. Po wymieszaniu dodać do nich wyrośnięty zaczyn z drożdży, po czym połączyć go dokładnie z mąką, dodając przy tym olej. Całość można wyrabiać łyżką, ręką albo mikserem, jeżeli ma końcówkę do mieszania drożdżowego ciasta. Kiedy osiągnie się już oczekiwany efekt przykryć miskę ścierką i pozostawić miskę na 40 minut w ciepłym, zacienionym miejscu do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta przełożyć je na największą blachę jaką się posiada i przy pomocy łyżki zamoczonej w wodzie lub w oliwie uformować prostokąt albo koło. Posmarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Posypać suszonymi ziołami, a następnie ułożyć plasterki szybki. Plasterki ananasa pokroić na kawałki, ułożyć i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piec do momentu, aż ciasto przyrumieni się, a ser roztopi.