Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pizza szpinakowa z oliwkami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1030
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1204
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12338
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1030
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1204
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12338
Składniki
Szalotki obierz, drobno posiekaj. Szpinak opłucz, listki dobrze osusz (najlepiej w specjalnej wirówce do sałaty). Odłóż trochę do dekoracji, resztę krótko podsmaż na maśle razem z szalotkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oliwki pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z masą szpinakową. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Mozzarellę pokrój w plasterki.
Gotowy spód do pizzy ułóż na blasze. Posmaruj go masą szpinakową. Przykryj plasterkami mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz przez 20 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.
Gotową pizzę udekoruj listkami rukoli i posyp grubymi wiórkami parmezanu.
Zamiast oliwek dodaj do szpinaku pieczarki. ok. 35 min, 1 porcja zawiera ok. 720 kcal. Ok. 6,65 zł za porcję.Źródło: Tina