Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza w kształcie serca, na drożdżowym grubszym cieście, z serem, szynką i warzywami. Pyszna i sycąca.
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1365
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1365
Składniki
Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam ciepłe mleko i wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby zaczyn podrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam żółtko, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto i odstawiłam je na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na duży cienki placek grubości kilku milimetrów. Z placka wycięłam kształt serca. Z pozostałych resztek ciasta można zrobić bułeczkę. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Zioła prowansalskie roztarłam w rękach i dodałam do czosnku. Dolałam ketchup i dokładnie wymieszałam. Tak powstałym sosem posmarowałam całe ciasto. Następnie ciasto posypałam równomiernie prażoną cebulką. Ser żółty starłam na tarce na cienkich oczkach. 1/3 sera posypałam pizzę, resztę zostawiłam do posypania wierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie pizzę posypałam resztą sera i zapiekałam ją do jego roztopienia. Pizzę podałam oczywiście na gorąco.