Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerinki czyli małe pizze wielkości deserowego talerzyka to ulubione danie mojej córki. Może je jeść na śniadanie, obiad i kolację, także jako deser i zamiast lodów. W związku z powyższym aktywnie uczestniczyła w procesie kulinarnym zwanym wyrobem pizzy.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Przygotuj ciasto: rozmieszaj 2 - 3 łyżeczki mąki, cukier, drożdże z niewielką ilością wody i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować (muszą co najmniej podwoić swoją objętość). Do miski wsyp przesianą mąkę dodaj sól i wymieszaj. Zrób zagłębienie i wlej w nie pracujące drożdże. Dodaj oliwę i wyrób ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozpłaszcz dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek.
Przygotuj sos: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i smaż, aż sos zrobi się gęsty. pod koniec smażenia dodaj bazylię (kilka listków) i dopraw do smaku. Gotowy sos zmiksuj blenderem na gładką masę. Posmaruj nim przygotowane pizzerinki.
Przygotuj dodatki: pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki) usmaż na odrobinie oliwy.
Rozłóż dodatki na przygotowanych plackach: Na capriciosę - połóż usmażone pieczarki i pokrojoną w nieduże kawałki szynkę, posyp odrobiną parmezanu.
Na margharicie rozłóż pomidor pokrojony w plastry, plastry mozzarelli i listki bazylii.
Na anchovis połóż małe sardele z puszki (najlepiej w pikantnym sosie) i rozłóż pokrojone na pół oliwki.
Pizzerinki przełóż na natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku ok. 10 - 12 minut (220 st C, dolna i górna grzałka)