Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek lotaryński z boczkiem"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 196
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 180
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 196
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 180
Składniki
1. Mąkę z masłem posiekać. Dodać żółtko, sól, wodę i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tart. Podpiec 15 minut (200°C).
Boczek pokroić w cienkie paski, usmażyć, mieszając, lekko przestudzić. Jajka rozbić i roztrzepać w misce. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać kawałki boczku, znów wymieszać.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Masę śmietanową wylać na podpieczone ciasto, posypać żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C, aż jajko się zetnie, a wierzch będzie ładnie zrumieniony. Udekorować listkami bazylii.Źródło: Twoje Imperium