Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta wersja placka po węgiersku czyli duże placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Obsmażyłam je na oleju na rumiano i przełożyłam do garnka. Dolałam tyle wody, aby wyrównać poziom z mięsem. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie, roztarty majeranek, paprykę słodką i ostrą w proszku. Przyprawiłąm do smaku solą i pieprzem. Mięso zagotowałam. Dodałam koncentrat i dusiłam mięso do miękkości. Na koniec zagęściłam gulasz mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dusiłam mięso jeszcze kilka minut. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach. Dodałam do nich jajko, sól, mąkę o mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na małej patelni rozgrzałam trochę oleju i nałożyłam porcję ciasta ziemniaczanego, rozsmarowując je na wielkość całej patelni, tak aby wyszedł jeden duży placek jak naleśnik. Placek smażyłam na złoty kolor i przekręcałam go na drugą stronę. Z kolejnymi plackami robiłam tak samo. Z podanych proporcji wyszły mi trzy placki. Na każdy placek na jedną jego połowę nakładałam porcję gulaszu i placek składałam na pół. Gdyby nie chciał się trzymać w tej pozycji, można spiąć wykałaczką.