Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z kozim serem"
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
ok. 75 minut
Drożdże wkruszyć do kubeczka. Dodać cukier. Rozetrzeć na gładko. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać około 1/4 łyżeczki soli. Wlać olej i około 175 ml ciepłej wody. Dołożyć drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Odstawić je pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Nieco tymianku odłożyć do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki. Wyrośnięte ciasto zagnieść i cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką.
Placek ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować kwaśną śmietaną, posypać cebulą. Poprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć pokruszony kozi ser. Posypać listkami tymianku.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piec 10-12 minut. Przed podaniem placek pokroić na duże porcje i udekorować odłożonym tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco