Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki kakaowo-jabłkowe"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 256
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 33
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 256
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 33
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Mieszam i miksuję wszystkie ciasta. Jabłka obieram, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i tnę miąższ w cienkie plasterki. Jabłka dodaję do ciasta porcjami (inaczej może się zrobić zbyt rzadkie).
Rozgrzewam na patelni olej, nakładam łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażę je z dwóch stron do zrumienienia.
Odsączam placki z tłuszczu na papierowym ręczniku i podaję oprószone cukrem pudrem, przesianym przez sitko, żeby był sypki. Ozdabiam listkami szałwii.
60 min • Porcja 220 kcal • Koszt 1 zł • Na 2-3 porcje.
Białka jaj można ubić, wtedy placki będą bardziej puszyste (soda jest wówczas niepotrzebna). Jabłka najlepsze są twarde i winne.Źródło: Kobieta i życie