Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą się wspaniałym, soczystym smakiem. Sekretem idealnej konsystencji placów jest użycie ugotowanych i surowych ziemniaków oraz dodatek tłustego, białego sera, pachnącego świeżym koperkiem. Placki możesz serwować jako samodzielne danie z łyżką kwaśnej śmietany lub podać z ulubioną surówką czy mięsnym dodatkiem.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 85
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 85
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Składniki
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, następnie odcedź i rozgnieć tłuczkiem. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach pozostałą porcję ziemniaków, odciśnij płyn i połącz ze sobą obie ziemniaczane formy. Kartoflane ciasto dopraw solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto powinno łatwo pozwoli się formować.
W drugiej misce umieść pokruszony twaróg, starty ser żółty, śmietanę, koperek i (jeśli lubisz) posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj farsz i dopraw solą oraz pieprzem.
Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta ziemniaczanego, rozłóż na dłoni, w środek włóż łyżeczkę serowego farszu, uformuj pączek i spłaszcz.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na gorącym tłuszczu. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru oleju. Podawaj gorące z kleksem śmietany lub innymi, ulubionymi dodatkami.