Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wakacyjny klasyk - delikatne i chrupiące placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-koperkowym:)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Tym razem podział pracy był zupełnie jasny – sos był autorstwa Izabeli, a placki – moje. Jedno i drugie wyszło znakomicie, co przyznaję nieskromnie, choć trzeba dodać że sos Izy był wstrząsająco dobry;) Zaczynamy od umycia cukinii i utarcia jej na grubej tarce. Starte wiórki zostawiamy na durszlaku do odcieknięcia, bo cukinia oddaje całkiem sporo soku. To powinno trwać jakieś 20-30 minut.
Po tym czasie przekładamy cukinię do miski, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy jajka, solimy i całość mieszamy dokładnie. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju wykładając placki łyżką, uważając aby nie były za grube ani też za duże. Po zrumienieniu przekładamy na drugą stronę, smażymy. Placki wykładamy na talerz, choć niektórzy radzą osuszać je na ręczniku papierowym. Nam doświadczenie mówi, że nie ma co osuszać, bo placki znakomicie chłoną olej i wcale nie chcą go oddawać.
Sos prosty, ale pasuje do placuszków z cukinii znakomicie. Wyciskamy 2 solidne ząbki czosnku do miseczki, dodajemy posiekany koperek i zalewamy jogurtem naturalnym. Solimy i pieprzymy lekko do smaku. Izabela uwielbia czosnek ponad wszystko, więc przygotujcie się na mocno ostry sosik! Placki z cukinii podajemy natychmiast po usmażeniu, sos kładąc obok nich bądź zdobiąc nim wierzch placka. Danie jest znakomite, zróbcie je teraz, bo jesienna cukinia nie smakuje już tak cudownie jak ta lipcowa!