Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie placki na słono z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą. Pyszne, proste i tanie.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 369
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 369
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam przez maszynkę do mielenia mięsa. Można też przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków wsypałam mąkę, sól, posiekaną rzeżuchę. Dodałam żółtko i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulkę i rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5cm. Z ciasta szklanką wykroiłam kółka. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam porcję placków. Smażyłam je z obu stron na złotobrązowy kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na ciepło. Ja najbardziej lubię je z białym serem lub serkiem wiejskim. Można je też podać same lub np. z sosem pieczarkowym.