Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane polane sosem pieczarkowym z kurczakiem. Smaczna alternatywa dla placków po węgiersku. Przygotowanie takiego obiadu jest nieco czasochłonne ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku. Jeśli cenicie sobie czas w kuchni, warto przygotować większą porcję sosu i na drugi dzień podać go np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 169
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 25
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 102
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 437
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 169
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 25
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 102
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 437
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Składniki
Zacznij od przygotowania sosu pieczarkowego z kurczakiem. Kurczaka opłucz, usuń błonki, pokój w równą kostkę i dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Kurczaka podsmaż na wolnym ogniu z każdej strony. Następni zdejmij kurczaka z patelni.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z kroplą oleju, na której przed chwilą smażył się kurczak.
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki lub ćwiartki. Dorzuć do zeszklonej cebuli i smaż przez około 10 minut do odparowania wody.
Do podsmażonych pieczarek dodaj kurczaka. Składniki zalej śmietanką.
Koperek drobno posiekaj i dodaj do sosu. Na koniec sos pieczarkowy przypraw solą i pieprzem.
Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, część na małych, część na dużych oczkach. Starte ziemniaki odstaw na około 10 minut, żeby puściły wodę. Następnie odlej nadmiar płynu i dodaj do nich startą na tarce cebulę, jedno jajko oraz mąkę pszenną. Ciasto na placki ziemniaczane dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Placki ziemniaczane smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem - na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone placki przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
Ciepłe placki ziemniaczane nakładaj na talerze, polej sosem pieczarkowym z kurczakiem. Smacznego!