Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na pyszne placki z patisona i serka wiejskiego, które mogą stanowić danie obiadowe lub przekąskę w ciągu dnia.
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 90
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 30
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 114
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 90
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 30
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 114
Składniki
Patisona obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Następnie pozostały miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Do patisona wbiłam jajka, dodałam szczyptę soli i serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko wymieszałam. Na koniec dosypywałam partiami mąkę pszenną i mieszałam, aż uzyskałam ciasto o pożądanej, w miarę gęstej konsystencji. U mnie wyszło 6 łyżek mąki, ale to będzie zależało od wielkości patisona i jajek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam je na patelnię formując niezbyt grube placuszki. Placuszki smażyłam na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawałam na ciepło. Można je podać z twarożkiem, cukrem pudrem, lub innym ulubionym dodatkiem na słodko lub słono.