Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki z piwem i camembertem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
W misce wymieszaj letnie mleko z cukrem, drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki. 4 Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Następnie dodaj jajka rozbełtane z piwem, resztę mąki, sól i dobrze wymieszaj.
Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojoną szynkę (część odłóż do dekoracji).
Wysmaruj miseczki patelni na placki olejem, wlej ciasto i usmaż placuszki (lub na zwykłej patelni usmaż na rumiano z obu stron). Placki przechowuj w ciepłym miejscu.
Przekrój sery na plastry, ułóż na przemian z plackami. Wieżyczki udekoruj resztą szynki i rukolą.
Czas: ok. 65 min| Koszt: ok. 8 zł/porcja | Poziom: łatwy | 4 porcje, 80 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień