Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są tak samo chrupiące, ale znacznie bardziej wyraziste w smaku. Świetnie pasuje do nich kwaśna śmietana, ale także możesz zwyczajnie polać je keczupem. Placki mogą stanowić przekąskę lub danie główne. Urozmaicają smak mięs, szczególnie wieprzowiny.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 863
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 863
Składniki
Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż go na sitko położone nad dużą miską.
Cebulę obierz i także zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do selera.
Warzywa posyp solą i pozostaw na 20-30 minut. Odciśnij jak najwięcej płynu i przełóż mieszankę do czystej i suchej miski.
Dodaj roztrzepane jajka, mąkę i lekko zgniecione nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku pieprzem.
Całość dobrze wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj placki z selera za pomocą łyżki.
Smaż je z obu stron przez ok. 3-5 minut. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
Placki z selera podawaj na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Z selera usuń grubą skórkę. Oczyść go z brązowych plam po korzeniach i umyj. Osusz go papierowym ręcznikiem.