Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to danie, które często gości na polskich stołach. Niezależnie od pory roku czy dodatków stanowi pyszny obiad lub przekąskę.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 398
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 398
Składniki
Obieramy ziemniaki. Następnie ścieramy je na tarce o małych ostrzach. Po starciu należy odlać nadmiar niepotrzebnej wody, która wydzieliła się podczas tarcia. Ścieramy także cebulę (by uniknąć łez, robię to w okularach).
Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy pozostałe składniki: wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Konsystencja ciasta powinna być gładka i w miarę jednolita.
Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki kładziemy ciasto i formujemy placuszki. Ich wielkość zależy od naszych upodobań. :) Gdy placki się zarumienią po obu stronach, wyjmujemy je i kładziemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbawimy placuszki namiaru tłuszczu.
Teraz pozostaje dobór ulubionych dodatków, np. cukier puder albo sos grzybowy i... gotowe. :)
Smacznego!