Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i smaczne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Polecam na obiad dla całej rodziny lub smaczną przekąskę.
nóż, tarka, miska, łyżka, ręcznik papierowy, patelnia,
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 209
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 209
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Następnie odsączamy na sitku , tak by pozbyć się nadmiaru zgromadzonego płynu. Cebulę obieramy ścieramy na tej tarce o małych oczkach. Cukinie myjemy obieramy zostawiając co nieco zielonej skórki , ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie dłońmi odciskamy nadmiar powstałego płynu. Przygotowane składniki przekładamy do miski , dodajemy jajka oraz mąkę. Całość mieszamy doprawiając do smaku solą i mielonym pieprzem, a najlepiej według swojego uznania . Na patelni rozgrzewamy olej wykładamy porcje ciasta i smażymy nie duże placki z dwóch stron do zrumienienia na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z jogurtem naturalnym gęstym lub gęstą śmietaną. Smacznego
Cukinię i ziemniaki obieramy.
Przygotowane składniki przekładamy do miski.
Do masy dodajemy mąkę i mieszamy.
Placki gotowe do podania.