Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczane z sałatką śledziową"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Składniki
Ziemniaki obierz i przepłucz. Białą cebulę obierz i razem z ziemniakami zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a później odłóż na chwilę, aż ze startych warzyw odsączy się płyn. Następnie zlej powstały sos, zostawiając wytrąconą skrobię.
Do ziemniaków i cebuli wbij jajka, wytrąconą skrobię i dwie łyżki mąki. Całość dopraw pieprzem, solą i usmaż placki ziemniaczane na oleju.
Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze części. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Jabłka dokładnie wyszoruj i przepłucz. Następnie nie obierając ze skórki, pokrój na plasterki.
Śledzie, cebulę i jabłka dobrze wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i skrop sokiem z cytryny. Sałatkę śledziową ponakładaj na placki ziemniaczane. Każdy placek udekoruj koperkiem i pietruszką.Źródło: Tele Tydzień