Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki ziemniaczane z sosem"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 46
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 67
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 948
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 109
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 46
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 67
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 948
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 109
Składniki
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i odstawiamy na parę chwil, po czym odciskamy z nich nadmiar soku, który puściły.
Ziemniaki zaparzamy wrzącym mlekiem, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kminek, pieprz i sól. Wszystko razem starannie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz: smalec, olej rzepakowy itp. i smażymy na nim placki obustronnie, do przyrumienienia. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Grzyby czyścimy, krótko myjemy i kroimy na kawałki. Dusimy na maśle. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę, jeszcze chwilę dusimy, dodajemy jajko i sól. Mieszamy do chwili, aż jajko całkowicie się zetnie. Sos nakładamy na ciepłe placki ziemniaczane i natychmiast podajemy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 422 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcz: 26 g, Węglowodany: 22 gŹródło: Rewia