Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placuszki z cukinii"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zetrzyj wraz ze skórką na tarce na dużych oczkach Posyp solą i odstaw na 10-20 min, by puściły sok. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cukinie odciśnij z nadmiaru soku i połącz z marchewką. Dodaj rozmącone jajko, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było zbyt rzadkie, możesz dodać do niego nieco więcej mąki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż na niezbyt dużym ogniu, z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem (np. typu greckiego).
Placuszki możesz podać z salsą pomidorową. 2 średnie pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Dodaj 1 cebulę posiekaną w drobną kostkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 1 łyżkę posiekanej świeżej bazylii, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
40 minut Porcja: 140 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie