Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe placuszki z mało w Polsce popularnej (a jakże niesłusznie!) soczewicy. Samo zdrowie!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24490
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24490
Składniki
Soczewicę przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 2 godz. Po tym czasie zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, zalać 500 ml wody (z tej, w której moczyła się soczewica), dodać curry i soczewicę - ugotować do miękkości. Miękką soczewicę (wraz z cebulą) przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać żółtka, kaszę, sól i ew. pieprz (jest składnikiem curry!). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki (uwaga! - lubią się rozpadać; dobrze jest wtedy dodać jeszcze troszkę kaszy do masy) i smażyć na złoty kolor. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, sałatek