Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć może nie za bardzo zdrowy ale szybko gotowy, uwielbiają je mali i duzi. Wiem że smażone w głębokim oleju może nie przypadnie do gustu każdemu ale my raz na jakiś czas lubimy zjeść taki obiadek na szybko, bo moim zdaniem nie musi być co niedziela rosół i schabowe nie trzymam się aż tak tej tradycji. Choć powiem że rosół uwielbiam.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6780
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 153
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 332
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6780
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 153
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 332
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Osuszone jeśli są większe przekroić na pół następnie w grubsze plasterki.
Na głęboką patelnię ( ja mam patelnię wok ) wlać olej rozgrzać go na dużym gazie, następnie zrobić średni ogień wrzucić plasterki i smażyć, co jakiś czas te z dołu przerzucić na górę aż wszystkie będą miały piękny złoty kolor.
Usmażone plasterki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się tłuszczu, przełożyć do dużej salaterki obsypać solą lub przyprawą do ziemniaków i energicznym ruchem potrząsając wymieszać plasterki z solą.
Tak przygotowane plasterki podałam z jajkiem sadzonym oraz moimi grzybkami leśnymi marynowanymi. Można oczywiście jeść również same plasterki jako przekąskę np. z keczupem. Najbardziej smakują puki jeszcze ciepłe.