Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Podlaska babka z wędzonką"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 11
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 84
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 92
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 11
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 84
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 92
Składniki
1Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 25 minut w lekko posolonym wrzątku. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie ziemniaki odcedź, 2 sztuki odłóż, resztę utrzyj z żółtkami i mąką. Masę przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 2Cebulę obierz, posiekaj. Boczek (ew. kiełbasę) pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj cebulę. Smaż dalej, aż stanie się szklista. Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany majeranek. Białka ubij. Pianę z białek domieszaj do masy ziemniaczanej.
Masę przełóż do formy z posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Odłożone ziemniaki pokrój w plasterki, ułóż je na wierzchu zapiekanki. Wstaw ją do większej formy z wodą. Potem wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 75 minut.Źródło: Naj