Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Podlaska babka z ziemniaków"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5277
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5277
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 103
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź i utrzyj. Jajka rozbij, żółtka dodaj do masy ziemniaczanej. Dołóż oba rodzaje mąki. Zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.
Boczek i obrane cebule pokrój w kostkę, zrumień na smalcu. Dodaj do masy ziemniaczanej. Domieszaj pianę ubitą z białek. Formę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Napełnij masą. Babkę piecz 70 minut w temp. 190°C.