Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Poduszeczki z gotowaną szynką"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 269
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 269
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkami oraz mąką. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Odłóż 4–5 plasterków szynki, a resztę wędliny drobniutko posiekaj. Starty ser i kawałeczki szynki dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw ją solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Dobrze wyrób. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosyp jeszcze trochę mąki.
Przygotowane ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj na grubszy placek. Potnij go na trójkąty.
Na patelni rozgrzewaj po 2–3 łyżki oleju. Kładź placuszki, smaż je na złoty kolor. Pozostałe plaster ki szynki potnij na grube paski, zrumień na tłuszczu ze smażenia placków. Fan tazyjnie je zwiń, ułóż na poduszeczkach.Źródło: Tina