Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki w szałwii i boczku"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 10
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 212
Składniki
Pieczarki oczyść, ew. opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Gałązki szałwii opłucz, osusz, oderwij listki. Polędwiczki (ew. filety z kurczaka) umyj, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem.
Każdą polędwiczkę owiń listkami szałwii i plasterkami boczku. Smalec rozgrzej w brytfance. Włóż mięso, szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Potem całość wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając, usmaż ją na szklisto. Dodaj pieczarki, smaż dalej jeszcze kilka minut, aż grzyby staną się miękkie. Pod koniec smażenia wlej śmietanę. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polędwiczki wyjmij, zawiń w folię alumniniową, odłóż na 5 minut. Potem odwiń, pokrój je w plasterki i ułóż na talerzach.
Mięso podawaj polane sosem pieczarkowym. Jako dodatek serwuj np. piure zimniaczane oraz zieloną fasolkę szparagową posypaną zrumienionymi orzeszkami ziemnymi. ok. 45 minut. 1 porcja ok. 410 kcal.Źródło: Tina