Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym podane z kluskami śląskimi.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 108
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 67
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 108
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 67
Składniki
Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać posiekaną cebulę. Po chwili dodać pokrojone pieczarki. Chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać mięso, zalać ok 2 -3 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić 20 min. W międzyczasie śmietanę wymieszać z mąką. Do śmietany dodać ok 3 - 4 łyżki sosu i dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlewać do gotującego się sosu cały czas mieszając. Dusić jeszcze razem przez chwilę i doprawić do smaku. Smacznego
Polędwiczkę pokroić w ok 2 cm plastry. Oprószyć solą i pieprzem oraz natrzeć startym czosnkiem z obu stron. Smażyć krótko na rozgrzanych 2 łyżkach masła z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.